Често задавани въпроси


 

1. В природата съществуват различни начини за пренос на топлина, които ние използваме постоянно, често без дори да се замисляме за това. Ние живеем в топли къщи, ядем топла храна, обичаме да се наслаждаваме на слънцето, да плуваме в топло море и т.н. Всичко това е възможно чрез три основни начина за пренос на топлина от един обект към друг:

контактен- когато един горещ обект при контакт затопля по студения;

конвекция – когато преноса на топлина се осъществява чрез друг топлоносител, например въздуха;

излъчване - когато отоплението се извършва с помощта на електромагнитни вълни от инфрачервения спектр (инфрачервено изльчване).

Благодарение на инфрачервеното излъчване има живот на земята – благодарение на него земята получава топлина от слънцето. Инфрачервеното лъчение, което е част от лъчението на слънчевия спектър, лесно преодолява милиони мили, преминава през въздуха без да го затопля. Лъчистата енергия се превръща в топлина по време на усвояването и от твърди предмети, като ги кара да се затоплят. Въздухът се нагрява при контакт с нагрятата повърхност на земята и другите предмети. Обектите, които не получават слънчева светлина, се нагряват чрез преместване на горещ въздух или от контакт с горещи тела. Спектърът на инфрачервените вълни е разделен на къси вълни (дължина на вълната от 0,7 до 2,0 мм), средни вълни (2.0 - 3.5 микрона) и дълги вълни (3,5 mm). В зависимост от температурата на нагревателният елемент инфрачервените отоплителни тела могат да бъдат разделени на три групи:

отоплителни тела с къси вълни на излъчване: 0,74 - 1,5 микрона, с температура на излъчващата повърхност по-голяма от 700 oС;

отоплителни тела със средни вълни на излъчване: 1.5-5.6 микрона, с температура на излъчващата повърхност от 300 oС до 700 oС;

отоплителни тела с дълги вълни на излъчване: 5.6 - 100 микрона, с температура на излъчващата повърхност от 35 oС до 300 oС;

Колкото е по-висока температура на източника на инфрачервени вълни, толкова по-късовълново е излъчването му.

 

2. Научните изследвания са показали, че най-благотворен ефект върху човешкото тяло имат дългите инфрачервени излъчвания. Дългото инфрачервено излъчване повишава температурата само на тялото. Късовълновото излъчване, има проникващ ефект и може да променя температурата на човешкият мозък, белите дробове, бъбреците и други органи. Значителна промяна в общата телесна температура (1,5-2 oС) се случва при късовълново инфрачервенно излъчване с висока интензивност или продължителност. Късовълново излъчване въздействайки на мозъка причинява "слънчев удар". Човек при това усеща главоболие, световъртеж, получава учестен пулс и дишане, потъмняване в очите, нарушение на двигателната координация, възможна е загуба на съзнанието. При интензивно облъчване на главата се появява подуване на мембраните и тъканите на мозъка, проявяват се симптоми на менингит и енцефалит. Късовълновото излъчване има най-опасно въздействие върху очите. Възможно последствие от въздействието му е появата на инфрачервена катаракта.


 

3. Основната разлика е лъчистият елемент. Кварцовата тръба - основният елемент на всички съвременни въглеродни инфрачервени (кварцови) отоплителни уреди. Кварцовата тръба е по същество една спирала, скрита в запечатан стъклен цилиндър, от който е изсмукан въздуха, благодарение на което се намалява десетки пъти окисляването на кислород в помещението. При работа температурата на тръбата достига 700°С (Късовълновото спектр на излъчване). При тази температура, в непосредствена близост до цилиндъра, микроскопичните частици прах изгарят и след продължителна употреба въздуха в стаята е изпълнена с продуктите на изгаряне на праха. Топлинния поток, произведен от тази печка е доста мощен, некомфортен за
човек, поради това за отопление на стаята те трябва да се монтират на височина над 3,5 м (при таванен монтаж) или да се създаде изкуствено въртене (при подов монтаж). Кварцовата тръба се страхува от промени в температурата и влажността на въздуха, продължителността на непрекъсната работа на такава тръба обикновено е не повече от 10 000 часа (417 дни), но тя е основен структурен елемент на скъпи отоплителни тела. Ето защо никой друг производител не дава гаранция за тези отоплителни тела за повече от 1.5 години, и няма хигиеничен сертификат. Инфрачервените отоплителни тела «ALMAC» представлява алуминиева пластина, в която се монтира нискотемпературен нагревателен елемент (не се нагрява до червено). Тези отоплителни тела са устройства с нежно инфрачервено излъчване. При работа с такива устройства температура достига 250-3000С (дълги вълни на инфрачервено излъчване), която е под температурата на запалване на хартията и дървото, при тази температура не се създават условия за "изгаряне на кислород" в стаята. Тези отоплителни тела са пожаробезопасни и еколгични (въздуха в помещението остава свеж и чист). Гаранция на производителя - 3 години, период на непрекъсната работа - 30 години.


 

4. За да се отопли един квадратен метър площ ще трябва 50-80Вт мощност. По-точното изчисление на необходимата мощност зависи от много фактори: площ на стаята, височината на тавана, вида на стаята над отопляемото помещение, броя на външните стени, материалът и дебелината на външните стени, на вида и заетата площ на прозорци, външна температура на въздуха и т.н.


 

5. Корпусът на отоплителното тяло е изолиран и се загрява незначително, което позволява да се използва в помещения с всякакъв тип на тавана, без да се страхувате от пожар.


 

6. Практиката показва, че отоплителни тела с дълги вълни на инфрачервено излъчване са най-ефективните за:
• къщи, вили, апартаменти, на балкони, тераси, бани и коридори;
• в административни и офис сгради, банки, фоайета на театри,
хотели, изложбени и конферентни зали;
• на изолирани работни места, кабини и т.н.;
• в дежурни помещения, на платформи и служебни постове;
• в спортни и развлекателни съоръжения - закрити тенис кортове,
ледени пързалки, плувни басейни, спортни зали и т.н.;
• лечебни заведения, детски градини;
• на аеро- авто- и железопътни гари, пристанища, чакални;
• в автокъщи, бензиностанции, сервизи, гаражи;
• в търговски и изложбени зали, покрити пазари, магазини и т.н.;
• на заводи, промишлени халета, места за аварийна работа;
• в складове и складови площи;
• религиозни култови обекти;
• в селското стопанство (по-специално за отопление на малките
животни в животновъдството и птицевъдството, отопление на оранжерии и др.)

 

7. Това е съвкупност от силициеви фотоволтаични панели, контрол-регулатори, акумулаторни батерии, инвертор преобразувател.
Соларните системи за ток биват два вида:

  1. ON-grid Система, която се присъединява към мрежово напрежение, без използване на акумулаторни батерии, като извлечената енергия може да консумирате директно от мрежата.
  2. OFF-grid системи - при която извлечената енергия се съхранява в акумулаторни батерии. При този тип системи, Вие можете да използвате енергията, дори без наличието на слънчева светлина.
Като дългогодишни вносители на фотоволтаични системи и компоненти, ние от Ф-Х-Брадер сме се специализирали в налагането и изграждане на вторият тип, а именно OFF-grid системи.
Основният ни мотив е, пълна независимост от електродружествата и техните производни.
Тези системи могат да бъдат предназначени, както за DC консумация ( на 12V директно от акумулатора), така и за AC консумация (на 220V посредством инвертор преобразувател от DC към AC). Всеки от Вас, уважаеми клиенти, може да придобие нужната информация, като посети нашият сайт elektronikabg.com