Китай ще прави соларни панели у нас.

Китайски фирми проявяват интерес към производството на соларни панели в България, както и перки за ветрогенератори, съобщи заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

В сферата на възобновяемите енергийни източници бихме искали да проучим възможностите за инвестиции от Китай в производството на компонентите за електроцентрали, каза Иво Маринов на българо-китайски бизнес форум.
Проявата е в рамките на тридневна официална визита на делегация от азиатската страна в нашата страна, начело със заместник-министъра на търговията на Китай Дзян Яопин. Във форума, организиран от БТПП и Китайската търговска палата за внос и износ на машини и електронни продукти, участваха представители от над 60 български и над 20 китайски фирми с различен профил.

В рамките на проявата са предвидени двустранни бизнес срещи. Заместник-министърът на търговията на Китай Дзян Яопин предложи на форума да бъде разширено сътрудничеството между двете държави в областта на инфраструктурата. Китайската страна подкрепя компаниите си да участват в инфраструктурни проекти като строителство на електрически централи, усвояване на нови енергии, изграждане на нови магистрали. Заместник-министърът предложи българска страна да представи подробности по конкретни проекти, за да може китайската страна да се запознае с подробностите за участие в тези проекти. Заместник-министър Маринов открои пред деловите среди на двете страни приоритетните за нашата страна сфери за разширяване на сътрудничество - електрониката, електротехниката, високите технологии, машиностроенето, автомобилостроенето, производството на части за автомобили, хранителната индустрия, селското стопанство, фармацевтиката. Китай би желал да предостави добри условия и удобство за сътрудничество в областта на високите технологии, изтъкна заместник-министърът на търговията на Китай Дзян Яопин.
Сред предимствата на България, които Иво Маринов открои пред китайската бизнес-делегация, са членството на страната ни в ЕС, икономическата ни стабилност, най-ниските данъци в ЕС, преференциите при изграждането на индустриални зони и технологични паркове, както и намаляването на административната тежест, която до края на годината се очаква да бъде редуцирана с нови 20%.

Маринов отчете като рекордна миналата година по отношение на стокообмена между двете държави- $1,346 млрд., по данни на нашата статистика. За миналата година спрямо 2010 г. ръстът на българския износ е с 61%, а спрямо 2001 г. увеличението е над 40 пъти. През 2001 г. износът на България за Китай е бил $9,6 млн., а през 2011 г.- $403 млн. Вносът от Китай през миналата година е на стойност $943 млн.
Традиционните за азиатските пазари български стоки като храни, вино, мляко, розово масло, изделия от машиностроенето, фармацевтичните изделия биха могли по-осезаемо за присъстват на китайския пазар, смята Маринов. България се ползва със статут на одобрена туристическа дестинация според Меморандума между ЕС и националната администрация по туризъм на Китай по визови и свързани с тях въпроси, което е сред предпоставките за очаквано развитие на двустранните отношения в туризма.

Заместник-министърът на търговията на Китай Дзян Яопин заяви, че България е важен партньор за неговата страна в Югоизточна Европа. По данни на китайската статистика стокообменът за 2011 г. е бил $1,470 млрд., което е ръст от 49% спрямо 2010 г. Розовото масло, виното са предпочитани в Китай, допълни гостът.
До края на 2011 г. китайските инвестиции у нас са над $70 млн., каза заместник-министърът на търговията на Китай. Ръстът на вложенията от Китай у нас за миналата година е бил 320%, съобщи посланикът на Китай Гуо Йеджоу. Вложенията са в телекомуникациите, автомобилостроенето, съвременните видове енергия, земеделието.
 
Източник: БТА